EYE4DOGS

EM-X kralen of chemische hulpmiddelen?


Steeds meer hondenbaasjes ontdekken de anti tekenbanden met EM-X kralen en dus lopen er gelukkig steeds meer hondjes blij en gifvrij in het rond. De EM-X kralen zijn 100% veilig , natuurlijk en staan ook nog eens leuk in een geknoopte band van paracord.

Er zijn veel verschillende soorten teken en of vlooien bestrijdingsmiddelen. Bandjes, druppels, de zogenaamde spot on voor in de nek en tabletten. Wat al deze middelen gemeen hebben zijn de chemische en giftige stoffen die erin zitten. Een paar van die gebruikte middelen zijn bijvoorbeeld:

 

Imidacloprid: Een insecticide die niet gebruikt mag worden bij voedselproducerende dieren zoals varkens, kippen en koeien. Kan irriterend zijn voor de slijmvliezen, de huid en de ogen. De hond voorlopig niet aaien en dat geldt zeker voor kinderen. Imidacloprid is in het verleden in het nieuws geweest vanwege schade voor het milieu. Het veroorzaakt sterfte bij bijen en de uitgewerkte band hoort bij het chemisch afval.

 

Flumethrine: Is een zenuwgif en verstoord de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel.

 

Fipronil: Een schadelijke insecticide waarbij het fipronil schandaal in 2017 bekend is

.

Permethrine: Zit in een spot on product en is extreem giftig voor katten, maar bij de hond mag het gewoon gebruikt worden. Het werkt toxisch door hyperexcitabiliteit te veroorzaken in cellen. Bij vergiftiging met permethrin zien we daarom vaak neurologische verschijnselen van het zenuwstelsel, spiertrillingen en krampen, braken, epileptische aanvallen, bewustzijnverlies en bij katten zelfs sterfte.

 

Deltamethrin: Zit in een bekende en veel gebruikte anti-tekenband en is ook een insecticide waarbij contact met de huid, ogen en inademing vermeden moet worden.

 

Zo zijn er nog meer chemische en giftige stoffen die gebruikt worden in anti-vlooien en of tekenmiddelen. Deze stoffen worden opgenomen door de huid en belanden in de bloedbaan van de hond en vervolgens in bijna elke plek van het lichaam. Als je daar goed over nadenkt wil je je hond daar toch niet aan blootstellen.Bestrijding van een teek gebeurt vaak met deze chemische bestrijdingsmiddelen die minimaal net zo'n groot risico (of zelfs erger) kunnen vormen voor uw hond als voor de teek zelf. Wees dus bewust van de nadelige gevolgen die dit kan hebben als u dit toch geeft. Resistentie tegen het middel is ook iets wat vaak voorkomt en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor je hond, in welke vorm dan ook, is altijd een belasting voor het immuunsysteem van de hond. De anti-tekenbanden met EM-X kralen worden gelukkig steeds vaker gebruikt om teken en vlooien tegen te gaan. We krijgen steeds meer enthousiaste reacties en merken dus duidelijk dat heel veel honden baat hebben bij het dragen van de band met EM-X kralen. Geen enkel product (ook chemische niet) geven 100% garantie en het blijft dus belangrijk om de hond na iedere wandeling te controleren op teken. Een hond die een band met EM-X kralen draagt kan gewoon geaaid en geknuffeld worden. De kralen hebben geen nadelige invloed op de vacht, integendeel, veel hondenbaasjes merken op dat de vacht meer glanst en zelfs voller is geworden. Dat is niet zo vreemd want de EM-X kralen zorgen tevens voor een verhoging van de natuurlijke weerstand van de hond. Dit in tegenstelling tot chemische anti-tekenproducten die buiten dat ze vaak erg prijzig zijn, vaak iedere drie maanden opnieuw toegediend moeten worden. De anti tekenband met EM-X kralen daarentegen hoeft maar 1 keer aangeschaft te worden en gaat bij normaal gebruik jarenlang mee. De kralen regelmatig schoonspoelen, in de zon laten drogen en ze zijn weer klaar voor gebruik. In principe zou uw hond zijn hele leven met de kralenband kunnen doen, maar af en toe een nieuw kleurtje halsband is natuurlijk wel zo leuk.

 

Suzan Telder

Eye4dogs

 

Bronnen: Dierbewust.nl en Waarzitwatin.nl